Держкіно України та Фонд Янковського відкрили Дні українського кіно в Будапешті

14 November, 2016, КиевSeven Communications

У неділю, 6 листопада 2016 року в Будапешті у центральному кінотеатрі «Uránia National Film Theatre» відбулась церемонія відкриття Днів українського кіно в Будапешті, присвячений 25-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Угорщиною. Культурний захід організували Держкіно України, Благодійний Фонд Ігоря Янковського та ГО «Ініціатива заради майбутнього» при підтримці посольства України в Угорщині.

«Дні українського кіно» в Будапешті представили Ігор Янковський, засновник Благодійного Фонду та Громадської організації «Ініціатива заради майбутнього», голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, посол України в Угорщині Любов Непоп, а також Тарас Ткаченко — режисер фільму-відкриття «Гніздо горлиці». З вітальним листом до гостей та організаторів заходу звернувся міністр культури України Євген Ніщук.

Не дивлячись на те, що організатори обрали найбільший кінотеатр столиці Угорщини — «Uránia National Film Theatre» — у залі був аншлаг. На прем’єру найкращого українського фільму за версією Одеського кінофестивалю прийшло подивитись більше 500 глядачів, тому організаторам довелось навіть ставити додаткові стільці у проходах. Попри важку тему, яка піднімалась у фільмі, жоден глядач не вийшов з зали, а на традиційну сесію запитань та відповідей режисеру та голові Держкіно залишилось декілька сотень вдячних слухачів, які попри пізній час не квапились розходитись.

«Сьогоднішня подія ще раз довела, що в Україні є чим пишатись. Я дуже радий, що на український фільм прийшло стільки угорської публіки. Це і є наша мета — зробити так, щоб про Україну дізнавались не тільки з політичних новин про війну, боротьбі з корупцією тощо, а й через культуру, мистецтво, досягнення наших талановитих людей. Тому ми і надалі будемо знайомити світ з нашою країною шляхом культурної дипломатії», — відмітив засновник благодійного Фонду та ГО «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський.

Серед кінострічок, котрі організатори проекту протягом тижня будуть показувати угорській публіці — українські фільми, створені за останній рік: Гніздо горлиці» (реж. Тарас Ткаченко); «Тепер я буду любити тебе» (реж. Роман Ширман); «Моя бабуся Фані Каплан» (реж. Олена Дем’яненко); «Українські Шерифи» (реж. Роман Бондарчук), документальна стрічка, котра висувалася від України на нагороду «Оскар» Американської академії кіномистецтва, а також відреставрований кіно-шедевр Юрія Іллєнко «Білий птах з чорною ознакою». Усі картини в Угорщині будуть представляти їхні режисери, котрі прибули у Будапешт завдяки підтримці Ігоря Янковського.

«Зараз українське кіно на під’йомі. І це відбувається в тому числі й завдяки тому, що попри важкі економічні умови та війну на Сході нашої країни, держава знаходить кошти для підтримки вітчизняного кінематографу. Більш того, в наступному році ми плануємо розширити фінансування вітчизняного кінематографу, а це значить, що нас чекає багато нових цікавих українських фільмів»,- підкреслив голова Держкіно України Пилип Ілленко, котрий на цьому тижні сам буде представляти угорській публіці фільм свого батька «Білий птах з чорною ознакою».

Наприкінці кінопоказу та живого спілкування глядачів із режисером фільму-відкриття «Гніздо горлиці» Тарасом Ткаченко та головою Держкіно Пилипом Іллєнко, котрі відповіли на численні запитання публіки, гості відправились на прийом на честь українського кінематографу. Там у неформальній обстановці режисери та гості кінопоказу мали змогу поспілкуватись на тему подальшого розвитку вітчизняної кіноіндустрії, а також реалізувати перспективи співробітництва українських режисерів та продюсерів з європейськими колегами. Українська кіноіндустрія отримає можливості для виходу на нові міжнародні ринки, а кінематографісти матимуть змогу реалізувати свої майбутні проекти.

Благодійний Фонд Ігоря Янковського і Громадська організація «Ініціатива заради майбутнього» реалізовує проекти, які представляють світовій спільноті вітчизняне кіно, образотворче мистецтво, таланти і культуру України, щоразу відкриваючи «Дні українського» кіно в різних країнах світу. Універсальна і зрозуміла мова кіно дозволяє швидко і ефективно розповісти про нашу країну, про людей, про ті складні сторінки, які були в нашій непростій історії і проблеми, які наше суспільство переживає зараз.

За останні роки Ігор Янковський розширив свою програму підтримки молодого українського кіно. Проводяться урочисті українські прийоми на міжнародних кінофестивалях — в Каннах, Берліні, в Карлових Варах, в листопаді планується участь в Міжнародному Талліннському кінофестивалі «Темні ночі». Громадська організація «Ініціатива заради майбутнього» надає молодим кінематографістам гранти для поїздки та участі в міжнародних кінофестивалях. Спільно з партнерами, Громадська організація успішно організувала «Дні українського кіно» — в Мюнхені, Парижі, Лондоні, і Амстердамі. У листопаді 2015 року спільно з ГО «Сучасне українське кіно» засновано Національний конкурс короткометражних фільмів «УКРАЇНА: ШЛЯХ ДО МИРУ!».

Якщо вас цікавить додаткова інформація стосовно партнерських проектів Фонду Ігоря Янковського, будь ласка, звертайтеся до Інформаційної служби: +380 44 459 0304, [email protected]

Тел.: +380 44 459 0304;
Факс: +380 44 459 0305;