В Івано-Франківську відбувся круглий стіл, приурочений відзначенню в Україні 300-ліття Конституції Пилипа Орлика

На зустрічі були присутні відомі історики краю, викладачі історії і правознавства івано-франківських шкіл та вишів, учні та студенти, представники влади і громадськості.

"Це засідання кардинально відрізняється від усіх, на яких я колись була присутня, - говорить регіональний представник ВБФ "Україна - Свята Родина" Оксана Говера, - і не тому що наш Фонд має відношення до цього круглого столу, ні. Я вперше була учасником круглого столу на історичну тему, під час якого мені - не історику, не правознавцю - було надзвичайно цікаво і зовсім не нудно".

Модератором зустрічі був перший заступник начальника головного управління юстиції в Івано-Франківській області, заслужений юрист України Володимир Ковальчук - саме йому і вдалось протягом майже двох годин "тримати аудиторію" в напрузі, в очікуванні.

"Ми з подружками не дуже хотіли йти на цей круглий стіл, - говорить одинадцятикласниця Оленка, - але вчителька сказала, що "треба". Ми пішли і не пошкодували. Ми вчили життя і діяльність Пилипа Орлика в школі, але сьогодні... розумієте, тут зовсім інше - я сьогодні справді відчула гордість за те, що я українка і що живу в Івано-Франківську."

Сенсаційним виявився виступ професора Володимира Грабовецького: «Ми вшановуємо цього року ювілей Проголошення Конституції України, і це добре. Думаю, що 5 квітня з року в рік буде відоме все більшій кількості людей, але 5 квітня - це день проголошення конституції, а писав він її коли і де? У мене є факти, - заявив Володимир Васильович, - що писав Пилип Орлик цей документ у нас в Станіславові (Івано-Франківськ до 1962 р. - ред.).»

Своїми міркування щодо ролі Пилипа Орлика і його Конституції в історії України загалом і у вихованні патріотизму у молоді зокрема висловили викладачі історії і права, вчителі, учні івано-франківських шкіл - №4, №5 та інших.

І зовсім не дивно, що саме в такій справді дружній і захоплюючій бесіді народилась ідея у професора Володимира Грабовецького поставити на вулиці П.Орлика меморіальну дошку: «Було б добре нам таким чином ще цього року вшанувати великого Гетьмана України».

Пропозиція викликала аплодисменти в залі, а правознавець Володимир Ковальчук зазначив: «Цілком підтримую цю ідею і, як депутат Івано-Франківської облради, направлю депутатський запит на міського голову м. Івано-Франківська з проханням підтримати ініціативу громадськості».

Представник ВБФ «Україна - Свята Родина» Оксана Говера передала примірники видання «Конституції Пилипа Орлика» Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка, головному управлінню юстиції в області, школам Прикарпаття.

Довідка:

Конституційний Акт гетьмана Пилипа Орлика був першою європейською конституцією в сучасному розумінні і водночас офіційним документом, який засвідчив існування Української держави перед світом. Його положення задекларували такі демократичні цінності, як  право на свободу і самовизначення, забезпечення реального самоврядування, загальне виборче право, виборність усіх посадових осіб, поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову.

Під час засідання круглого столу науковцям, фахівцям з історії та права, молоді Прикарпаття було представлено видання „Конституційний Акт, прийнятий 5 квітня 1710 року під керівництвом Гетьмана Пилипа Орлика", яке вийшло за кошти Благодійного фонду „Україна - Свята Родина". У книзі розміщено фотокопію унікальної пам'ятки, яку зробила делегація вітчизняних вчених, що побувала за сприяння Фонду у Національному архіві Швеції.

Біографічні довідки про президію «круглого столу»:

Грабовецький Володимир Васильович (р.н.1928) - доктор історичних наук (1968 р.), професор (1980 р.), академік АНВШ України (1995 р.), заслужений діяч науки і техніки України (1995 р.), двічі відмінник освіти України (1997 р., 2000 р. ), почесний професор кафедри українознавства Українського державного університету (м. Москва, 2003 р.), почесний доктор Ужгородського національного університету (2005 р.), почесний професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (2007 р.), почесний завідувач кафедри історії України Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, почесний член 12 наукових і освітньо-громадських товариств, нагороджений 35 урядовими та громадськими і вузівськими почесними грамотами і дипломами.

Ковальчук Володимир Дмитрович(р.н. 1963) - заслужений юрист України (2009), Представник Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини по Івано-Франківській області, депутат Івано-Франківської обласної ради, перший заступник начальника управління головного управління юстиції в Івано-Франківській області.

Головатий Михайло Іванович (р.н.1943) - громадсько-культурний діяч Прикарпаття, крає­знавець, знавець архітектури і містобудування, автор ряду краєзнавчих публікацій, член редколегії із створення академічного видання „Звід пам'яток Івано-Франківської області".

Говера Оксана Іванівна - громадський діяч, регіональний представник Всеукраїнського благодійного Фонду «Україна - Свята Родина», підприємець, власниця сайту www.briz.if.ua