УАДМ звернулася до Національної комісії з регулювання зв’язку з проханням створити робочу групу для розгляду доцільності підвищення тарифів на послуги УДППЗ «Укрпошта»

Українська асоціація директ маркетингу звернулася до голови громадської ради при Національній комісії з регулювання зв’язку (НКРЗ) Андрія Дронюка з проханням про створення робочої групи для розгляду проекту Змін до граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку Національним поштовим оператором України «Укрпошта».

Вказаним проектом передбачається підвищення тарифів на відправлення письмової кореспонденції та бандеролей на 20% з 20 жовтня 2011 року. З 1 січня 2012 року запланована наступне подорожчання послуг «Укрпошта»: на відправлення письмової кореспонденції – у середньому на 11,2%, на посилки без оголошеної цінності, вагою до 10 кг, в межах України – на 15%.

УАДМ зазначає, що з огляду на об’єктивне збільшення затрат на забезпечення належного рівня надання послуг поштового зв’язку сьогодні підвищення тарифів розглядається як єдиний вихід зі складної економічної ситуації. Однак таке значне й різке підвищення спричинить більш негативні наслідки та може призвести до значного скорочення обсягів поштових відправлень.

Так, бюджети компаній на рекрутинг нових клієнтів затверджені до кінця поточного року. Отже, компанії, які представляють галузь дистанційної торгівлі та директ-маркетингу, не зможуть виконати власні зобов’язання стосовно запланованого обсягу поштових відправлень. Як наслідок зменшаться доходи поштового оператора від пересилання письмової кореспонденції, бандеролей та грошових переказів. Окрім того, подібні зміни змусять гравців ринку шукати альтернативні шляхи доставки товарів та кореспонденції споживачам, використовуючи послуги приватних компаній. Таким чином, запропоноване в межах проекту різке та значне підвищення тарифів на послуги «Укрпошта» є недоцільним й для національного поштового оператора.

В УАДМ нагадали, що УДППЗ «Укрпошта» протягом багатьох років є незмінним партнером майже всіх компаній дистанційної торгівлі та директ-маркетингу, які представлені на території України. За підрахунками експертів, станом на сьогодні компанії галузі дистанційної торгівлі, надсилаючи інформаційні вкладення та каталоги, формують 25% від загальної кількості письмової кореспонденції та 85% від загальної кількості всіх посилок, надісланих через мережу національного оператора. А виконуючи замовлення для своїх споживачів, компанії галузі спонукають їх користуватися ще однією важливою для поштового оператора послугою – поштовим грошовим переказом, таким чином генеруючи ще один значний канал доходів УДППЗ «Укрпошта».

Українська асоціація директ маркетингу – некомерційна галузева організація, діяльність якої спрямована на розвиток ринків мобільного маркетингу, директ-маркетингу, дистанційної торгівлі , поштової логістики, колл-центрів, а також компаній, що займаються створенням/використанням баз персональних даних. На сьогодні членами Асоціації є 39 компаній-лідерів галузі.