Новини від KOEGEL для TIR-2011

З 28 по 30 вересня п.р. у Києві, у Міжнародному виставковому центрі, відбудеться VII-й «Міжнародний автосалон вантажних та комерційних автомобілів TIR-2011», де провідні виробники Європи та країн СНД представлять свої здобутки, зокрема – нові моделі тягачів та причіпної техніки. На цьому форумі компанія «Когель Україна» вперше презентує напівпричіп із сертифікатом XL. Про таку сертифікацію в Україні вже відомо, але на виставці TIR-2011 перевізники, нарешті, зможуть детально ознайомитися із цим продуктом німецької компанії, та отримати всю необхідну інформацію з приводу нових вимог Європейського Союзу, які в близькому майбутньому стануть обов’язковими для всіх, хто захоче возити вантажі його дорогами.

Для того, щоб залишатися рівноправним і конкурентоспроможним партнером на ринку техніки для міжнародних автоперевезень, «спочивати на лаврах» не доводиться нікому. Адже Євросоюз постійно підвищує не тільки екологічні, а й суто технічні вимоги до техніки, спрямовані на підвищення безпеки дорожнього руху. Зокрема, все частіше про себе нагадує так званий сертифікат XL. Пройде небагато часу (можливо, два-три роки), і без такого сертифікату в’їзд вантажівок до країн Євросоюзу буде заборонено.

Процес удосконалення техніки і формування системи вимог до неї складний. Суспільство в особі урядів держав і контролюючих служб висуває все більш жорсткі вимоги до роботи транспортної мережі. З іншого боку, упродовж багатьох років кожний виробник докладає великих зусиль, щоб зробити свій продукт досконалішим, надійнішим, безпечнішим. Їх напрацювання накопичуються, оцінюються і випробовуються конкурентами, перевізниками, сервісними службами, фахівцями, контролюючими органами. В остаточному підсумку все найкраще і найбільш придатне для забезпечення системи автоперевезень стає обов’язковим для всіх. Формуються пакети нормативних документів, приймаються відповідні директиви, впроваджуються стандарти, встановлюється певний рівень технічних вимог, техніка перевіряється на відповідність цим вимогам, а на підтвердження їх виконання виробники отримують спеціальні сертифікати.

Наприклад, сертифікатом підтверджено, що надбудова напівпричепа відповідає умовам DIN EN 12642 XL. Що це означає?

DIN EN 12642 – це норма для усіх видів надбудов. DIN - абревіатура Німецького інституту по стандартизації (Deutsches Institut für Normung e.V.).

Для надбудов, виготовлених до 2002 року, таких норм не існувало, і вони вважаються «неперевіреними». А надбудови без твердих бортів нині взагалі вважаються лише захистом від непогоди. До речі, причепи, що відповідають DIN EN 12642 код XL, але чия надбудова пошкоджена, та шторні причепи за DIN EN 12642 код L, без сертифікату виробника, за даними журналу «Berufskraftfahrer-Zeitung», теж повинні роглядатися як неперевірені надбудови.

DIN EN — це німецьке видання європейського стандарту, яке без будь-яких змін приймається всіма членами Європейського комітету по стандартизації (CEN), та Європейського електротехнічного комітету по стандартизації (CENELEC). До речі, позначення E DIN означає так званий «чорновий» стандарт, а DIN V — попередній стандарт.

Але віднедавна в умовах DIN EN з’явився код XL. Стосовно напівпричепів, такий сертифікат надаватиметься лише таким із них, що мають спеціальне обладнання для безпечного перевезення вантажів. Це стосується спеціальної конструкції стійок, тенту, замків, ременів, кріплень, посилення елементів надбудови на випадок зміщення вантажу. Передня бокові та задня стінка мусять бути досить міцні, щоб витримати вагу вантажу при різкому гальмуванні або крутому повороті. Стандартна міцність стінок виражається в процентах від корисної ваги. Зокрема, для посилених надбудов, що відповідають коду XL, передня стінка мусить бути досить міцною, щоб витримати вагу - 50% від корисної ваги, задня - 30%, бокова - 40%.

На дорогах чимало найрізноманітніших випадків. Буває, розривається палета, частина вантажу пробиває тент і вилітає на зустрічну смугу руху. Або внаслідок різкого маневру або гальмування вантаж зсувається і руйнує стінки напівпричепа. Також вантаж може «розсунутися» у напівпричепі, і тоді бокові стінки «роздуються» так, що водієві в дзеркало не буде видно дороги. Узагальнення подібних дорожніх пригод і аналіз їх причин і призводить до конструктивних змін техніки і вимог нових стандартів. Змінюється конструкція і система кріплення, застосовуються нові матеріали і конструкції.

Саме таку техніку і створили німецькі виробники, і компанія «Когель Україна» представить на виставці TIR-2011 шторний тривісний напівпричіп на пневмопідвісці модель Cargo-MAXX ХL у митному виконані, який перевізників, безумовно, зацікавить. Особливо тих, хто дивиться у майбутнє.

На прикладі цієї моделі перевізники зможуть ознайомитися з усіма новаціями, яких незабаром їм слід буде дотримуватись в обов’язковому порядку при перевезенні вантажів європейськими дорогами. Тож завітайте на TIR-2011!

"Когель Україна" Юлія Завадська - 050 466 20 45