Організаційне засідання Кваліфікаційного комітету УАМ. Провідні маркетологи України впроваджують національну сертифікацію.

25 February, 2008, ДнепрAction Data Group LLC

22 лютого 2008 року відбулося організаційне засідання Кваліфікаційного комітету УАМ. Засідання, що відбулося, стало черговим етапом у реалізації проекту «Кваліфікаційні іспити УАМ».

Професія маркетолога вже не є екзотичною та незвичною для нашої країни. Вищі навчальні заклади не перший рік випускають на наш ринок фахівців-маркетологів.

Але теоретична база, на якій ґрунтується навчання наших майбутніх маркетологів, не зовсім відповідає умовам нашого ринку, отже і методи викладання, і сертифікація спеціалістів повинні бути приведені до потреб нашої економіки, та бути гнучкими і підлягати періодичному оновленню у відповідності до змін вітчизняного бізнесу.

Природно, що за розробку системи викладання та сертифікації взялася всеукраїнська громадська організація Українська Асоціація Маркетологів – УАМ, силами якої було розроблено та запущено проект «Кваліфікаційні іспити УАМ».

В основі цього проекту – нагальна потреба учасників ринку у наближенні знань та навичок вітчизняних маркетологів до потреб життя. Мета проекту – створення прозорої системи сертифікації фахівців з маркетингу, яка б відповідала потребам вітчизняної економіки, користувалася довірою учасників ринку, та підлягала періодичному оновленню на основі змін у ринкових потребах і відповідно до замовлення вітчизняного бізнесу. Обов’язкова умова проекту – відповідність міжнародним нормам та стандартам маркетингу (у перспективі – сертифікація «Кваліфікаційних іспитів УАМ» у Європейській маркетинговій конфедерації).

Для досягнення цієї мети на початку лютого Радою УАМ було затверджено Положення про Кваліфікаційний комітет УАМ. Серед завдань Кваліфікаційного комітету УАМ є такі:

• розробка та затвердження переліку і змісту кваліфікаційних програм УАМ;
  • розробка та затвердження порядку проведення кваліфікаційних іспитів УАМ;
  • сертифікація викладачів на право підготовки слухачів за кваліфікаційними програмами УАМ;

До складу Кваліфікаційного комітету УАМ крім голови Ірини Лилик та заступника голови Володимира Пилипчука ввійшли провідні українські маркетологи-дослідники, керівники підприємств або відділів маркетингу, представники громадських об’єднань, провідні викладачі з маркетингу, представники регіональних організацій УАМ. Серед учасників:

• Сергій Даскалу – президент компанії Action Data Group;
  • Микола Чурилов – професор, ген. директор компанії TNS Україна;
  • Володимир Паніотто – професор, президент компанії InMind;
  • Артур Герасимов – генеральний директор групи компаній УМГ;
  • Андрій Длігач – генеральний директор групи компаній Advanter Group;
  • Максим Лазебник – генеральний директор Всеукраїнської рекламної коаліції;
  • Валентин Калашник – віце-президент Української асоціації директ-маркетингу;
  • Алла Старостіна – професор Національного університету ім. Т.Г.Шевченка;
  • Євген Ромат, професор;
  • Ірина Решетнікова, професор;
  • та інші.

22 лютого 2008 року відбулося організаційне засідання Кваліфікаційного комітету УАМ. Згідно з попередніми напрацюваннями УАМ, одна з задач минулого засідання – впровадження кваліфікаційних сертифікатів УАМ двох рівнів:

1. базовий рівень (іспити «Організація маркетингових досліджень», «Статистика для маркетологів», «Фінанси для маркетологів») – для випускників вищих навчальних закладів.
  2. управлінський рівень (іспит «Маркетинг. Менеджмент») – для практикуючих маркетологів, при наявності не менше двох років фахового стажу.

Враховуючи те, що до 1991 року в Україні не існувало спеціальності маркетолога, нинішній проект стане суттєвим кроком вперед у розвитку вітчизняної школи маркетингу, що задовольнятиме потребам української економіки та діяльність якої буде відповідати міжнародним нормам та стандартам з маркетингу.